Főoldal Gazdaságosság Háttérinfo Anyagvizsgálatok Ventillátor kiválasztása Kollektor építés
Elméleti anyag a hőátadásról Érdekességek

Számítva az esetleges lakossági gázár támogatás csökkentésére

A házunk fűtése gázkonvektorral van megoldva. Számítva az esetleges lakossági gázár támogatás csökkentésére és a gázárak növekedésére, felmerült a fűtésrásegítés gondolata.

A kialakítandó rendszerrel kapcsolatban az alábbi igények merültek fel:

  • Kedvező ár
  • Saját tervezés
  • Saját gyártás

Elsőként szükséges volt egy matematikai modell megalkotása, mely alapján meg lehet határozni azt a maximális árat, amely felett nem éri meg a kivitelezés. A modell alkotáshoz kritériumokat kell tenni. Feltételezhetjük azt is, hogy csak 6 hónapig kell a fűtésrásegítés vagy a gázár nem 8 % .-al emelkedik, a banki kamat helyet pedig akár 20 % haszonnal kecsegtető befektetést is tudunk. Ezzel viszont a megoldás halmazt bővítjük csak. Itt nem a jövőbe látás a cél, hanem a gondolkodási elv.

A maximális ár ismeretében került sor a kollektor anyagainak megválasztására:

  • A kollektor váz esetében felmerült a favázas építés, ami elsőnek alacsony építési árat mutatott, de ha közép vagy hosszú távban gondolkozunk, akkor a faápoló szerek és a festékek megnövelik az árat. Otthoni körülmények között is jól alakítható, korrózióálló anyag az alumínium. A költéscsökkentés miatt választott 0,6 mm falvastagságú alumínium lemezből megfelelő merevítéssel kialakítható a váz szerkezet.
  • A belső légcsatorna és hőelnyelő felület szintén a költségcsökkentés jegyében alumínium. Mivel a hőátadó felületnek nagynak kell lennie, így ne történjen nagy anyagpazarlás, az alkalmazott anyag háztartási alufólia. Otthoni teszteléseim eredményeként kiderült, hogy ez a fólia festhető és ragasztható.
  • Előlapként egyszerű síküveget nem tudok alkalmazni mert a 60° dőlésszögű kolletorra beverő jégeső széttörheti. Edzet biztonsági szolár üveg az ár miatt szóba sem jöhet. A polikarbonátra esett a választás. A polikarbonát lapok közül a légkamrás lett kiválasztva. A légkamrás polikarbonát lapnak a fényáteresztő képessége pár százalékkal rosszabb, mint a tömör lapé. A hővezetési tényezője a légkamrák miatt kisebb, mint a tömör lapé, így jobban szigetel. Kb. fele annyiba kerül, mint a tömör lap. Ezen nincs mit magyarázni.

Az előzetes számítások szerint 10 000 Ft/m2 ár jött ki. Ez viszont még nem tartalmazza a ventilátor, a levegő vezetékek és hőszigetelésük, a szabályozás technika és a biztonságtechnika árát!

A tervezett levegős napkollektor gyenge pontjai lehetnek:

  • A belső légcsatornát és hőelnyelő felületet képező alufólia és annak ragasztásai elbírják-e a terhelést.
  • Üresjárati hőmérsékletnél leolvad-e a polikarbonát fedés
  • A belső légcsatornák mennyire porosodnak el

Ezekre a kérdésekre még nem tudom a választ, de a tesztkollekor megépítése után, remélem több tapasztalatom lesz.


Vissza a kezdő oldalra | Következő oldal: Anyagvizsgálatok

AGLOCO
Hogyan lehet internetezéssel könnyen pénzt keresni? Te szereted a dollárt? Most csatlakozási díj nékül, tovább>>
Bevezetés a Pénzügyi házztartásvezetésbe, a pénz működésének, áramlásának alapjai,MLM,E-vállalkozás,befektetések,Adókedvezmények