Főoldal Gazdaságosság Háttérinfo Anyagvizsgálatok Ventillátor kiválasztása Kollektor építés
Elméleti anyag a hőátadásról Érdekességek

Érdekességek+

Kombi kollektor

A hálózati elektromos bekötéssel nem rendelkező házak szárítására és temperálására autonóm működésű szolár egységet lehet kialakítani. A levegős napkollektorba bele van integrálva egy napcella is. A napcella látja el elektromossággal a ventillátort.
Előnye, hogy drágább szabályozástechnikát nem igényel, hiszen ha süt a nap, akkor megy a ventillátor is és önálló működésre alkalmas. Hátrány, hogy a napcella teljesítménye alacsony, ezért csak kisebb (kb.5W) ventillátor tud üzemeltetni, amely kérdésesé teszi a hatékony működést, a napcella miatt magasabb árfekvésű.

Garázskapu kollektor

Ez az egyik kedvencem, garázskapuba épített kollektor. A kitalálójának sikerült összeháziasítani a két megoldást. A napkollektornak szüksége van egy keretre, ezt adja a kapu. A kapunak szüksége van hőszigetelésre, ezt adja a kollektor. Tehát egy kis ügyeskedéssel lehet spórolni a garázskapu építési költségén és a levegős kollektor árát is lentebb lehet szorítani.

Lyukas kollektor

Az abszorber egy kisméretű lyukakkal ellátott szelektív bevonatú lemez. A raktár épületek, üzemcsarnokok oldalán igen nagy hasznosítható felület van. Ezeket a lemezeket óriási nagy táblákba szerelve rögzítik a homlokzatra. Egy nagyobb teljesítményű ventilátor szívja el a meleg levegőt a lemezek alól és juttatja a fűtendő épületbe. Ezzel az állandó szellőzést és a fűtéskiegészítést is megoldják. Érdekesség, hogy az abszorber lemez nem kap fedést (üveg, polikarbonát). A fedés hiánya nagyobb hőveszteséget okoz, amelyet az óriási méretű felületekkel ellensúlyoznak. A nagy felület a fedés hiánya miatt viszont kedvező árú.

Lego kollektor

Ha nagy felületű kollektorra van szükség, akkor vagy több kicsit kell sok légvezetékkel összekötni, vagy a kollektorokat kell összekapcsolni. Ki kell alakítani egy jó hosszú rögzítő rácsot és a képen látható kollektorból, össze lehet kapcsolni, amennyit csak tudunk. Az építőkitt három részből áll: magából a kollektorból, egy osztó és egy gyűjtő elemből. Az osztó és a gyűjtő szerkezetileg megegyezik, csak fordítva kell beépíteni. (az alsó képen egy osztó-gyűjtő látható). Összességében igen látványos kollektormezőt lehet vele kiépíteni. A szépséghibája a rendszernek, hogy a kollektorok sorba vannak kapcsolva. Ahogy áramlik a levegő egyik kollektorból a másikba, egyre melegebb lesz, de egyben a kollektorok hatásfoka is egyre kisebb lesz.